Μη Επεμβατικές Θεραπείες

Χημικά Peelings

Διάρκεια (λεπτά): 30

Είδος: Non-invasive

Εποχή: Χειμώνας

Αναισθησία: None

Κατά την χημική απολέπιση εφαρμόζονται στο δέρμα καυστικοί παράγοντες (οξέα) οι οποίοι προκαλούν χημικό τραυματισμό και λύουν τους δεσμούς που κρατούν συνδεδεμένα τα κύτταρα των στιβάδων της επιδερμίδας (κερατόλυση). Η δράση των οξέων στοχεύει στον καθαρισμό και την απόφραξη της επιδερμίδας και ταυτόχρονα στην επιτάχυνση του κυτταρικού κύκλου και την διέγερση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιείται η ανασύσταση των δομικών και λειτουργικών στοιχείων του δέρματος και προάγεται η ποιότητα του.

Η δραστικότητα των χημικών peelings εξαρτάται τόσο από το είδος του οξέος (ή μείγμα οξέων) όσο και από την περιεκτικότητα (%) και τον δείκτη pH του τελικού διαλύματος. Αναλόγως αυτούς τους παράγοντες τα χημικά peelings κατηγοριοποιούνται σε επιφανειακά, μεσαίου βάθους, και βαθιά peelings. Πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως τα επιφανειακά και μεσαίου βάθους peelings καθώς είναι πιο ασφαλή, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τα βαθιά, ισχυρά peelings με έντονη αποθεραπεία.

Τα πιο κοινά και ευρέως γνωστά οξέα χημικής απολέπισης είναι:

  1. AHA’s σε μεμονωμένα διαλύματα ή κοκτέιλ διαλυμάτων:

Γλυκολικό οξύ, το πιο δοκιμασμένο κερατολυτικό μέσο αυξημένης δραστικότητας και μικρού μοριακού βάρους που διεισδύει βαθιά στην επιδερμίδα και αντιστρέφει τα σημάδια της χρονογήρανσης.

Γαλακτικό οξύ με πιο αποτελεσματική δράση κατά της φωτογήρανσης για λεύκανση και απάλυνση σκούρων κηλίδων, ενώ λειτουργεί και σαν υγραντικός παράγοντας, ιδανικό για τα ευαίσθητα δέρματα.

Μανδελικό οξύ με χαρακτηριστική την μοναδική χημική λιπόφιλη δομή του, επηρεάζει την παραγωγή σμήγματος με ευεργετική δράση στα ακνεïκά δέρματα λόγω της ισχυρής αντιβακτηριακής του δράσης.

Κιτρικό οξύ με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των επιφανειακών υπερμελαχρώσεων,  χρησιμοποιείται και ως peel booster σε κοκτέιλ οξέων ενώ επιταχύνει την κυτταρική αναπνοή.

  1. BHA

Σαλικυλικό οξύ, λιπόφιλη ουσία η οποία διεισδύει στο εσωτερικό των πόρων, διαλύει και απομακρύνει το σμήγμα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδανικό για τα λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα.

  1. TCA

Τριχλωροξικό οξύ, ο πιο ισχυρός απολεπιστικός παράγοντας μεσαίου βάθους και χαμηλού pH, εισχωρεί έως το ανώτερο χόριο και απομακρύνει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, αναγεννώντας νέο υγιές δέρμα. Ενδείκνυται σε ουλές ακμής, φωτογήρανση, βαθιές ρυτίδες.