Ειδικές ενδείξεις

Υπεριδρωσία

Βοτουλινική τοξίνη

Η υπεριδρωσία ορίζεται ως η υπερβολική έκκριση ιδρώτα. Η διαταραχή αυτή συμβαίνει όταν ο ίδιος ο οργανισμός παράγει περισσότερη ποσότητα ιδρώτα από όση απαιτείται για την φυσιολογική θερμορύθμισή του. Μπορεί να εμφανιστεί σε μη αναμενόμενες στιγμές όπου το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία ή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο ιδρώτας είναι ένα άοσμο υγρό που αποτελείται κυρίως από νερό, ανόργανα άλατα και λιπαρά οξέα και παράγεται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Οι εκκρινείς αδένες υπάρχουν στο δέρμα μας και μέσω των εκφορητικών πόρων τους ο ιδρώτας καταλήγει στην επιφάνεια του δέρματος. Η λειτουργία του είναι να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και να αποτρέπει την υπερθέρμανσή του. Η υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων που οδηγούν στην υπερπαραγωγή ιδρώτα.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες συγκεντρώνονται περισσότερο σε ορισμένες ανατομικές περιοχές του σώματος και γι’ αυτό εκεί εντοπίζεται πιο έντονα η υπεριδρωσία.

Τέτοια σημεία είναι:

  • οι μασχάλες
  • οι παλάμες
  • οι πατούσες

 

Η τοπική έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α αποτελεί τη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εστιακής υπεριδρωσίας. Τα αποτελέσματα διαρκούν έως και 6-8 μήνες ενώ η αποθεραπεία είναι μηδαμινή.