Ειδικές ενδείξεις

Σπίλοι

Δερματοσκόπηση σπίλων

Οι σπίλοι περιγράφονται ως μικρές μελαχρωματικές βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος που συνήθως εμφανίζονται κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και κατά την γέννηση. Αποτελούνται από την υπερσυσσώρευση κυττάρων μελανίνης (μελανοκυττάρων).

Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν περισσότερους σπίλους κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη ενώ οι ήδη υπάρχοντες σπίλοι δύναται να μεγαλώσουν σε μέγεθος ή να σκουρύνουν.

Παρά αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές οι σπίλοι πρέπει να:

  • να εμφανίζουν ομοιογενή χρώση σε όλη τους την έκταση
  • να είναι σαφώς περιγεγραμμένοι με ξεκάθαρη οριοθέτηση
  • να είναι συμμετρικοί στο σχήμα τους

Οι σπίλοι ποικίλουν στη χρώση τους και μπορεί να εμφανίζονται στο χρώμα του δέρματος, σε ανοιχτό κιτρινοκαφέ εως και σκούρο καφέ. Εμφανίζονται επίσης είτε επίπεδοι στο δέρμα είτε επηρμένοι με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια καθώς και έντριχοι. Αν και είναι αβλαβείς, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποτελούν παράγοντα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος που συνήθως εμφανίζεται σαν μια ασύμμετρη με ακανόνιστα όρια και ανομοιογενή καφέ χρώση επίπεδη ή επηρμένη κηλίδα που συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος.

 

Είναι σημαντική η παρακολούθηση και ο τακτικός έλεγχος των σπίλων στο σώμα μας από εξειδικευμένους ιατρούς με δερματοσκόπηση ή όταν χρειάζεται βιοψία. Η πρόληψη πολλές φορές είναι η μοναδική θεραπεία.