Ειδικές ενδείξεις

Μέλασμα / Μελαχρωματικές βλάβες

Dermapen 4 microneedling

Το μέλασμα, γνωστό και ως χλόασμα, ορίζεται ως μια μελαχρωματική διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και ιδιαίτερα με πιο σκούρους φωτότυπους. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο με την όψη διάχυτων σκούρων-καφέ κηλίδων και πανάδων με ασαφή όρια.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του μελάσματος σχετίζονται κυρίως με ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, με φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. αντισυλληπτικά), το γενετικό υπόβαθρο καθώς επίσης και τη χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιακή έκθεση).

Οι ηλιακές κηλίδες ή πανάδες παρουσιάζονται ως σαφώς περιγεγραμμένες μελαχρωματικές βλάβες (σκούρο καφέ ή γκρι χρώμα) επίπεδες ή επηρμένες στην επιφάνεια του δέρματος λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης μελανίνης. Επηρεάζουν πιο συχνά τους ανοιχτούς φωτότυπους (I-III κατά fitzpatrik). Εμφανίζονται μετά από συσσωρευμένη και χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδη ακτινοβολία) και λόγω αυτού εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, ντεκολτέ, ώμους και ραχιαία επιφάνεια χεριών.

H μεταφλεγμονώδης υπερμελάχρωση είναι μια ακόμα μελαχρωματική βλάβη η οποία δημιουργείται κατά την επούλωση τραύματος του δέρματος. Η πιο κοινή εμφάνιση της σχετίζεται με την αποδρομή των ακνεϊκών βλαβών. Είναι η χαρακτηριστική σκουρόχρωμη σκιά που αφήνουν τα σπυράκια ή οποιοσδήποτε άλλος τραυματισμός του δέρματος πίσω τους.

 Όλες οι μελαχρωματικές βλάβες χρήζουν κλινικής εκτίμησης από εξειδικευμένο δερματολόγο και δύναται να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή κατάλληλης τοπικής αγωγής σε συνδυασμό με επιλεγμένες in office θεραπείες όπως Laser, μεσοθεραπείες λεύκανσης και αυτόλογες μεσοθεραπείες και microneedling με Dermapen 4.