Ειδικές ενδείξεις

Ακμή

Βαθύς καθαρισμός προσώπου

Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος του δέρματος που προσβάλλει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα και προκαλεί βλάβες στο δέρμα όπως φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, όζους και κύστεις.

Η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η απόφραξη των εκφορητικών πόρων από τα νεκρά κερατινοκύτταρα και η έντονη δραστηριότητα το βακτηριδίου της ακμής (p.acnes) οδηγούν στην εμφάνιση της ακμής πιο συχνά στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα  (στέρνο, πλάτη) διαφόρων μορφών.

 

  1. Φαγεσωρική ακμή : οι πόροι το δέρματος εμφανίζονται διευρυμένοι και αποφραγμένοι. Εντοπίζονται μαύροι ανοιχτοί φαγέσωρες όπου το περιεχόμενο σμήγμα με διάφορα άλλα παραπροϊόντα έχει οξειδωθεί λόγω της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και κλειστοί φαγέσωρες (κέχρια) λευκού ή κιτρινωπού χρώματος λόγω της κεράτινης στιβάδας που τα καλύπτει.
  2. Φλεγμονώδης (Βλατιδοφλυκταινώδης) ακμή : ο πιο κοινός τύπος ακμής κατά την οποία συνυπάρχουν οι φαγέσωρες με βλατίδες και φλύκταινες δηλαδή φλεγμονώδεις βλάβες στο δέρμα κόκκινου χρώματος με πύον, που συχνά επιμολύνονται.
  3. Κυστική ακμή : ο πιο σοβαρός τύπος ακμής με χρόνια έξαρση όπου το δέρμα εμφανίζει πυώδη οζίδια και φλεγμονώδεις κύστεις με έντονο πόνο που κατά την αποδρομή τους αφήνουν ατροφικές ουλές.
  4. Άλλοι τύποι ακμής με ποικίλλες εμφανίσεις και χαρακτηριστικά όπως: ακμή από φάρμακα, ακμή από καλλυντικά, ακμή λόγω επαγγελματικών συνθηκών, θερινή ακμή κ.α.

 

Η θεραπεία της ακμής απαιτεί την κλινική εξέταση του δέρματος από ειδικούς και διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο της. Η θεραπεία περιλαμβάνει βαθύς καθαρισμούς , χημικά peelings, φωτοθεραπεία, τοπικές αγωγές με φαρμακευτικά σκευάσματα και στις πιο σοβαρές της μορφές συστηματική θεραπεία με ισοτρετινοίνη η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγησή της.